Gezonde lucht in huis? Alles wat je moet weten over luchtbehandeling!

Tips voor een gezonde leefruimte
Anker

[]

Ben je al een tijdje aan het denken aan luchtbehandeling voor in je huis? Een gezonde levensstijl gaat gepaard met een gezonde leefruimte, en daarvoor kan je zorgen door gepaste luchtbehandeling te kiezen. Maar welke moet je kiezen? Wij helpen je hierbij graag verder door een paar opties voor te stellen.

Anker

[]

Een gezond lichaam in een gezonde binnenruimte

Het is al lang geen geheim meer: luchtkwaliteit heeft een effect op onze gezondheid. We hebben steeds meer last van allergieën, ademhalingsproblemen, of andere aandoeningen. Deze zijn voor een groot deel te danken aan de buitenvervuiling die naar binnenkomt. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, jeukende en droge ogen, huiduitslag of geïrriteerde luchtwegen zijn vaak te wijten aan een slechte luchtkwaliteit.

Maar hoe vormt die slechte luchtkwaliteit zich binnenshuis? Het antwoord hierop is simpel, er zijn namelijk verschillende stoffen die zich door onze aanwezigheid in het binnenmilieu kunnen ontwikkelen zoals vocht, CO², micro-organismen, zweet, … Als er niet genoeg ventilatie is, stapelen deze stoffen zich op en wordt de luchtkwaliteit uit balans gebracht. De combinatie van vocht en warmte is een echt feestmaal voor bacteriën en virussen.

Wil je je gezondheid op de eerste plaats zetten? Dan is het een goed idee om ongezonde stoffen in huis uit de lucht te filteren. Niet alle huizen zijn even makkelijk te ventileren, dus investeren in luchtbehandeling is belangrijk. Afhankelijk van wat je precies nodig hebt, kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden. Een hele dag alle ramen en deuren openlaten om te verluchten is natuurlijk voor niemand een optie, vooral in de wintermaanden.

Gezonde binnenruimte
Anker

[]

Kies nu voor een gezonde lucht om gezondheidsklachten te voorkomen en te zorgen voor een perfect zuurstof- en vochtigheidsgehalte binnenshuis.

Anker

[]

Soorten luchtbehandeling: een overzicht

Anker

[]

Luchtbevochtiger
Luchtontvochtiger
Luchtreiniger
aromaverstuiver

Luchtbevochtiger

Als de lucht te droog wordt, vergroot het risico op een droge huid, allergieën, hoofdpijn, hoesten en geïrriteerde ogen. Een luchtbevochtiger is ideaal om de luchtvochtigheid terug in evenwicht te brengen. Dit toestel spuit waterdamp in de lucht. Die damp wordt door je luchtbevochtiger gecreëerd om het vochtigheidsniveaute verhogen. Het resultaat is een onzichtbare, hygiënische nevel.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger, je raadt het al, doet het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger. Er kunnen vochtplekken op je muur verschijnen, en de lucht in je huis wordt vaak ook muffig bij vochtproblemen. Afgesloten ruimtes zoals kelders krijgen niet genoeg verluchting, waardoor een ontvochtiger ook hier nuttig kan zijn. Een luchtontvochtiger zuigt de vochtige lucht aan door een geïntegreerde ventilator. Deze lucht wordt direct door een verdamper geblazen, koelt af en laat zo water vrij. Dit water heet condenswater en wordt opgevangen in het waterreservoir.

Luchtreiniger

Een luchtreiniger bevochtigt de lucht en laat alle stoffen achter in een reservoir. Dit toestel filtert deze stoffen en verwijdert degene die schadelijk zijn voor je gezondheid. Een luchtreiniger trekt lucht door een filtersysteem dat ongezonde stoffen, pollen en rook in een reservoir opvangt en de propere lucht terug in de kamer blaast dankzij een ventilator.

Aromaverstuiver

Een aromaverstuiver of diffuser is vergelijkbaar met een bevochtiger. Het enige verschil is dat je bij een aromaverstuiver etherische oliën gebruikt. Een gebalanceerde luchtvochtigheid, en een heerlijk geurtje in je neus. Dit apparaat wordt aangevuld met water en een paar druppels etherische olie. Deze mengeling wordt verneveld dankzij stille trillingen. Daarna ontstaat er een fijne nevel die naar je favoriete geurtjes ruikt.

Extra voordelen: vochtige lucht kan ook je huis warmer doen aanvoelen en voorkomt schade zoals barsten in het pleisterwerk of scheuren in houten vloeren. Een verhoogde luchtvochtigheid vermindert ook keelirritatie, omdat je droge hoest hierdoor verzacht. Zet dus zeker een luchtbevochtiger in je slaapkamer!

Extra voordelen: als je een luchtontvochtiger in de badkamer naast je wasgoed plaatst, dan droogt het veel sneller. Zet je er één in de keuken, dan vermijd je onaangename geurtjes.

Extra voordelen: door de constante verversing van de lucht heb je minder last van allergieën en ademhalingsproblemen. Ben je een roker? Gebruik een luchtreiniger om de geur van sigaretten bij je thuis te verminderen. Ook allergenen worden aangepakt door de geavanceerde filters van je luchtreiniger.

Extra voordelen: aromatherapie werkt echt. Je kiest geuren die je opwekken of ontspannen. Kom helemaal tot rust na een stressvolle dag door een relaxerend geurtje toe te voegen aan je diffuser. Een aroma diffuser is ook goed voor je immuunsysteem en je nachtrust.

Probeer een luchtbevochtiger van Philips met 99% minder bacteriën dankzij de NanoCloud-technologie.

Kies voor een luchtontvochtiger van De'Longhi om op een praktische, efficiënte en economische wijze je vocht problemen aan te pakken.

Ontdek een luchtreiniger van Sharp en geniet van een combinatie van luchtreiniging en luchtbevochtiging.

Koop een aromaverstuiver van Soehnle voor een modern en ontspannend apparaat in huis.

Hygrometer

Wat is luchtvochtigheid eigenlijk?

Conclusie: een luchtbehandeling helpt de luchtvochtigheid in je huis te herstellen. Maar die luchtvochtigheid, wat is dat precies? Het luchtvochtigheidsniveau wordt berekend in percentage: het ideale niveau ligt tussen de 30% en de 60%. Als de luchtvochtigheid onder deze cijfers ligt, heb je te droge lucht. Ligt deze boven de 60%, dan is er te veel vocht in je huis.

De luchtvochtigheid meten doe je in principe met een hygrometer, maar je hoeft er niet speciaal één te kopen. Een andere simpele en goedkopere methode is de thermometermethode. Hiervoor heb je twee thermometers nodig. Rol een nat stuk stof rond de bol van een van de twee thermometers. Zet de twee thermometers naast elkaar en noteer na vijf minuten de temperaturen. Trek de temperatuur van de natte thermometer af van de temperatuur van de droge thermometer en noteer het temperatuurverschil. Gebruik dan een online calculator of grafiek om de vochtigheidsgraad in je huis te bepalen. Beslis dan volgens het resultaat welk apparaat je nodig hebt.

Anker

[]

Anker

[]

De perfecte geur kiezen voor je aromaverstuiver

Aromatherapie heeft een heilzame werking op je lichaam en geest. Elk geurtje heeft zo zijn eigen werking op je gezondheid. 
Medisana is gespecialiseerd in gezondheidsproducten, waaronder aromaverstuivers. Je kan een deel van hun collectie essentiële oliën in het gamma van je vakman vinden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Anker

[]

  • Citronella: werkt als kamerdeodorant tegen muggen
  • Eucalyptus: verbetert de ademhaling
  • Ylang ylang: verzacht irritaties en ontstekingen
  • Sinaasappel: ontspant bij nervositeit en stress
  • Munt: vergemakkelijkt de spijsvertering, is vocht afdrijvend

Etherische olie
Anker

[]

Weet je graag alles over verschillende merken luchtbehandeling ?

Vraag advies aan je vakman in de buurt

Anker

[]